overhaul

During the fall, the J-House Garden team planned a layout overhaul. In an attempt to maximize sunlight and available space, we re-organized the garden blueprint to orient the beds east-west, with structured wooden bed frames to contain the soil and promote good drainage. 

To do this, we thought it most practical to pull up whole pieces of sod from the parts of the garden that would house new garden beds, and use it to cover the new paths.

Image

We learned this technique digging rain gardens, and it’s hard work but it’s effective. The grass comes up in thick mats.

Image

 

All told, we easily tripled our cultivated area, and our raised beds will facilitate intensive, highly productive organic growing. 

Advertisements

One response to “overhaul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s